Roljaloezie: Wat is het en wat moet ik er over weten?

Roljaloezie: een productnaam van de bouwmarkt

Als je bij de bouwmarkt of discounter binnen stapt dan zie je ze in rek met rolgordijnen hangen; roljaloezieën.  Het vreemde is dat je deze naam alleen bij de bouwmarkt of discounter tegen komt zoals o.a. bij gamma, leenbakker, praxis. Het gaat dan altijd over een kant en klaar verpakt product dat je zó mee kunt nemen. Maar eenmaal gekocht moet het nog op maat worden gemaakt. Gedacht wordt dat dit even makkelijk kan dan bij een gewoon rolgordijn. Maar dat blijkt niet het geval te zijn.

Een gewoon rolgordijn hangt als één recht doek naar beneden.  Een roljaloezie heeft twee stoflagen die bestaan uit stroken waar je wel en niet doorheen kunt kijken. De twee lagen hangen in een lus vóór elkaar en door het gordijn op of af te rollen wordt deze lus groter en schuiven de stroken vóór elkaar door. Je kunt zo het rolgordijn doorzichtig of juist ondoorzichtig maken. Omdat het twee stoflagen zijn is het op maat maken erg moeilijk en een karwei dat je het best aan specialisten kunt overlaten. Bovendien kun je als je een roljaloezie op maat bestelt zoals bij deze webshop het gordijn helemaal naar je eigen wens samenstellen. Ook kan maatwerk veel breder gaan dan de kant en klare producten omdat er geen rekening hoeft te worden gehouden met de maat van zeecontainers want al het kant en klare materiaal komt uit het verre oosten.

Afwerking

Als je van kwaliteit houdt en een goede afwerking, dan zit je bij bovenstaande website helemaal goed. Je kan de roljaloezie aankleden met een aantal modellen cassettes en veel soorten rand afwerkingen.  Dat maakt het rolgordijn uniek en je past het in een handomdraai aan je eigen inrichting aan.  Dat is toch mooi meegenomen en een groot verschil met het kant en klare product dat je uit het schap trekt.